Visualització de contingut web

Solidaritat valenciana amb Ucraïna

La Comunitat Valenciana és, com ha tingut oportunitat de demostrar en altres crisis humanitàries, una terra d'acollida. També ara, amb motiu de la invasió i guerra a Ucraïna, la societat i institucions valencianes volen manifestar i materialitzar la seua solidaritat amb el poble ucraïnés, de la manera més adequada possible.

En col·laboració amb el Govern d'Espanya, la Generalitat, a través de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives i la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica s'encarregaran d'organitzar la solidaritat valenciana i canalitzar a través de diverses vies els oferiments que es realitzen per part d'entitats  locals, ONGs (Organitzacions No Governamentals) o particulars.

Perquè l'ajuda al poble d'Ucraïna siga adequada i efectiva, és necessari i fonamental avaluar adequadament les necessitats, organitzar i planificar que arribe a qui el necessite i, per tant, canalitzar adequadament la immensa i generosa solidaritat que el poble valencià està realitzant i vol realitzar.

Solidaridad valenciana con Ucrania 2

Convocatòria de concessió d'ajudes econòmiques a les persones desplaçades pel conflicte

PROCEDIMENT PER LA SOL·LICITUD (Termini de sol·licitud: 16-03-2023 al 31-03-2023)

  • MÉS INFORMACIÓ EN:

-Teléfon d'atenció i informació: 96 099 04 17. (Horari de dilluns a divendres, de 9 a 15 hores).

- Correu electrónic: ucraniacv@tragsa.es

- Ordre de bases: (DOGV 9554, de 15.03.2023)

- Ordre de bases en ucranià

 

Contingut:


VIES D'INFORMACIÓ

És important que l'opinió pública s'informe de les vies d'ajuda a través dels canals (pàgines web, perfils en xarxes socials, etc.) de fonts oficials (Govern d'Espanya, Generalitat, diputacions, ajuntaments…) o d'ONGDs (associacions, fundacions...) de reconegut prestigi.

Fonts no oficials, o canals poc segurs (com whatsapp) que puguen usar-se per a suplantar fonts oficials, poden proporcionar informació errònia o falsa, que puga ser contraproduent o perillosa, i que puga provocar fraus o estafes.

AJUDA HUMANITÀRIA

Es sol·licita la solidaritat dels ajuntaments per a recaptar material que posteriorment es distribuirà en els camps de refugiats/des i a persones que s'estan desplaçant a la nostra comunitat. En aquesta ocasió se sol·licita:
• Material sanitari, excepte medicines.
• Material higiènic.
• Aliments no peribles.
• Preguem que NO es reculla ni s'envie roba

És important que el material que s'entregue estiga ben embalat, classificat per tipus de material, etiquetat i si és possible inventariat. Els  municipis canalitzaran l'enviament de l'ajuda a través de la FVMP (Federació Valenciana de Municipis i Províncies). (Comunicat d'ajuda a Ucraïna de la FVMP, 27/04/2022)

Qualsevol persona interessada a col·laborar pot informar-se a través del seu ajuntament o d'ONGDs.  La manera més efectiva de canalitzar l'ajuda de la ciutadania és fent aportacions ECONÒMIQUES a través de les diferents Organitzacions No Governamentals Humanitàries que treballen en la zona. A continuació oferim un llistat d'organitzacions amb base en la Comunitat Valenciana i inscrites en el Registre d'Agents de Cooperació Valenciana que estan actuant en terreny (aquest llistat s'actualitzarà periòdicament):

 

També pot fer donacions directament al govern d'Ucraïna a través del seu portal web

GOVERN D'UCRAÏNA

Per a més recomanacions consulte les Recomanacions de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament sobre ajuda humanitària que inclou els apartats: 

- Soc un ciutadà/a i vull ajudar
- Vies de canalització d'ajuda a ONG i organismes internacionals presents en la zona
- Soc una institució i vull ajudar
- Soc una empresa i vull ajudar

Es recomana contrastar la informació rebuda de les diferents xarxes socials amb fonts i actors humanitaris fiables com:

Moviment Internacional de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja
European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations (ECHO) (en anglés i francés)
L'Oficina de Nacions Unides per a la Coordinació d'Assumptes Humanitaris (OCHA)
Fons de les Nacions Unides per a la Infància UNICEF i la resta d'actors humanitaris de les Nacions Unides

ALLOTJAMENT

L'acolliment en territori espanyol de persones refugiades d'Ucraïna es vehicularà a través del sistema d'acolliment de protecció internacional regulat per l'administració pública.

El Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions posa a disposició formularis d'ofertes solidàries.

 

INFORMACIÓ PER A LES PERSONES DESPLAÇADES D'UCRAÏNA

ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ БІЖЕНЦІВ З УКРАЇНИ

Будь-який українець, який самостійно приїхав і не знає, куди звернутися за допомогою, може зв'язатися з місцевою владою щоб його прийняли та повідомили обласну адміністрацію. 

ИНФОРМАЦИЯ ДЛЯ БЕЖЕНЦЕВ ИЗ УКРАИНЫ

Любой украинец, самостоятельно приехавший и не знающий, куда обратиться за помощью, может связаться с местными властями, чтобы его приняли и сообщили областной администрации. 

Qualsevol persona que puga entrar en contacte amb persones o famílies ucraïneses acabades d'arribar pels seus mitjans i que no sàpiguen on dirigir-se pot comunicar-ho a les autoritats locals perquè els assistisquen i ho comuniquen a l'administració autonòmica.

ACOLLIMENT XIQUETES, XIQUETS, ADOLESCENTS

L'acolliment de xiquets, xiquetes i adolescents sense referent familiar únicament es podrà realitzar a través dels canals legals del sistema de protecció de la Generalitat. No es contempla cap altra  possibilitat que no siga aquesta, per a garantir la seua protecció i seguretat, i evitar així que puguen ser víctimes de màfies de tràfic.

Informació relativa a l'atenció de persones menors d'edat ucraïneses desplaçades a Espanya amb motiu del conflicte bèl·lic.

MATERIAL LINGÜÍSTIC D'UTILITAT PER A L'ACOLLIDA AL POBLE UCRAÏNÉS

En aquest espai web Programa d'acollida lingüística al poble ucraïnés es pot trobar:

1. Guia de conversa

Una guia de conversa amb expressions i fórmules d'ús quotidià i vocabulari bàsic en valencià, castellà, ucraïnés, rus i anglés.

 

Guia conversa

Clique la imatge per a baixar un pdf que conté tot d'expressions i frases senzilles en cinc llengües.

2. Voluntariat

Vull ser voluntari o voluntària: òmpliga per favor el formulari de voluntariat de mediació lingüística.

Un formulari de voluntariat lingüístic, per a que qualsevol persona interessada en fer de mediadora puga proporcionar les seues dades de contacte per a atendre necessitats d'interpretació de persones que arriben a la Comunitat Valenciana.

3. Suport tecnològic per a la mediació lingüística

Unes aplicacions de traducció automàtica per a telèfons mòbils o tauletes, com ara Google Lens, de Google, disponible tant per a Android com per a iOS o Traduir, disponible només per a iOS. També enllacem a una plataforma gratuïta de traducció de la Comissió Europea, eTranslation.

4. Suport a les persones refugiades per a la traducció de documents

Un servei de traducció de documents al valencià i castellà per a que puguen fer-los servir les persones refugiades a l'hora de relacionar-se amb les administracions valencianes.

5. Cursos d'acollida lingüística de valencià o castellà
Les escoles oficials d'idiomes ofereixen cursos de valencià i castellà a la ciutadania per tal que el procés d'adaptació siga més fàcil i ràpid. Els cursos comencen en els nivells més bàsics (A2) i arriben al nivell més experimentat (C2). Consulteu en l'escola oficial d'idiomes més propera els horaris de les classes.

 

 

Font: Conselleria competent en matèria de polítiques inclusives i la conselleria competent en matèria de cooperació al desenvolupament
Data d'actualització: març 2023
Periodicitat: cada volta que es produïsca una actualització de la informació
Data de creació: març 2022