Visualització de contingut web

Declaracions Institucionals

Ací pot consultar les últimes declaracions institucionals del Consell. També pot utilitzar el cercador de declaracions institucionals fetes pel Consell des del 2006 introduint una paraula clau del títol o tema d'interés.

« Ves enrere

Declaració institucional de suport al dia internacional de les persones majors

Declaració institucional de suport al dia internacional de les persones majors

Órgan: Consell

Data: 01/10/2021
Localitat: VALÈNCIA

Temes: Serveis socials, majors ;


Text:

 

«El 14 de desembre de 1990 l'Assemblea General de les Nacions Unides va designar l'1 d'octubre Dia internacional de les Persones d'Edat. I en eixe dia de 2020 va declarar també 2020-2030 com la Dècada de l'Envelliment Saludable, una iniciativa de col·laboració concertada, catalitzadora i sostinguda de governs, societat civil, organismes internacionals, professionals, institucions acadèmiques, mitjans de comunicació i sector privat a fi de millorar la vida de les persones majors, les seues famílies i comunitats i per a aconseguir una societat per a totes les edats.

Aquesta declaració es va produir enmig de la pandèmia COVID-19, durant la qual la població de més edat és la que ha patit de manera més impactant les conseqüències, a causa de la seua major vulnerabilitat i amb resultats dramàtics en el cas de les persones majors en residències, encara més vulnerables i fràgils.

Als decessos cal sumar també els patiments que les mesures per a contindre la pandèmia han causat a les persones majors, com el confinament de la població o les restriccions preventives que han afectat la mobilitat o les relacions socials, i que han significat per a elles la suspensió o reducció de les seues activitats i relacions, un augment del seu aïllament social i afectiu, un major sentiment de soledat i incertesa, l'aparició de temors i pors, i altres problemes de salut mental.

L'Organització Mundial de la Salut situa a Espanya com el tercer país del món amb major esperança de vida, només per darrere del Japó i Suïssa. La Comunitat Valenciana, amb un 19,93% de la seua població amb 65 anys o més, compta amb una esperança de vida de 84,94 anys en les dones i de 79,74 anys per als homes.

Els últims estudis també reflecteixen que un 22,6% de les llars valencianes estan sustentades per persones de 65 o més anys. Les llars formades per una sola persona de 75 o més anys representen més de la mitat (53,2%) del total de llars unipersonals. A més, en el 76,2% de les llars unipersonals viuen dones soles que tenen almenys 75 anys.

En definitiva, les persones majors suposen actualment una part importantíssima de la nostra societat i de les nostres vides, i ho continuaran sent. La seua aportació al benestar de la societat valenciana i de les seues famílies és indubtable, sent una peça fonamental de la seua sustentació no sols en el passat, en els seus anys de joventut, sinó també durant les diverses crisis que hem viscut en les últimes dècades.

El seu paper en la resposta a les seues realitats i necessitats, presents i futures, i en la construcció del nostre futur ha de ser tan significatiu com necessària és la seua veu, que en la Comunitat Valenciana ostenta el Consell Valencià de Persones Majors, òrgan consultiu i assessor del Consell en totes les polítiques transversals de majors i que representa al conjunt de persones majors de la societat valenciana.

En reconeixement al paper de les persones majors en el dia a dia de la societat valenciana, el Consell ha volgut realitzar enguany una campanya de sensibilització social, que posa en valor les virtuts de les persones majors i el que poden aportar a la nostra societat, per a conscienciar a la ciutadania i erradicar el edadisme, que se suma a altres accions posades en marxa per a atendre les seues circumstàncies, dificultats, expectatives i capacitats.

Per tot això, i davant del Dia Internacional de les Persones d'Edat, el Consell manifesta el seu ferm compromís amb les persones majors:

  • Sensibilitzant a la societat sobre el valor positiu i la impagable contribució de les persones majors al desenvolupament i benestar de la nostra societat, així com al futur de les properes generacions.
  • Eliminant els estereotips i prejudicis socials sobre l'envelliment, la vellesa i les persones majors, i prevenint i erradicant l'edadisme, la discriminació, marginació i exclusió per motius d'edat.
  • Millorant l'atenció sanitària i social que reben, així com les cures que les persones majors requereixen i desitgen.
  • Promovent el seu envelliment actiu, perquè responga a la seua condició de plena ciutadania i l'aprofitament de la seua experiència, formació i vitalitat.
  • Afavorint les connexions i relacions intergeneracionals i els aprenentatges mutus.
  • Reduint aquelles dificultats i bretxes econòmiques i socials que dificulten la seua participació social, i per tant afavorint l'equitat i inclusió digital.
  • Fomentant i facilitant la seua participació activa i significativa en tots els àmbits de la vida política, econòmica, cultural i social, així com en la millora de la societat valenciana, els seus municipis i comunitats.
  • Promovent al màxim la seua autonomia, i el desenvolupament de la seua vida en el seu entorn i comunitat, així com l'exercici de tots els seus drets.

El Consell fa una crida a la ciutadania en general a sumar-se a la celebració d'aquest Dia Internacional de les Persones d'Edat. I també convidem a les valencianes i valencians a aprofitar este dia, i tots els dies, per tindre gestos d'afecte i solidaritat amb les persones majors del nostre entorn perquè les mostres d'estima sempre ens fan la vida més fàcil i més feliç.»

Peu de pàgina

Font: Oficina del Secretariat del Consell
Data de creació: març 2019
Periodicitat: cada vegada que es produïsca una declaració
Data d'actualització: d'acord amb l'última declaració publicada
Fonament: art. 37.2 del Decret 105/2017, de 28 de juliol, del Consell, de desplegament de la Llei 2/2015, de 2 d'abril (DOGV núm. 8118, de 01.09.2017)