Visualització de contingut web

Declaracions Institucionals

Ací pot consultar les últimes declaracions institucionals del Consell. També pot utilitzar el cercador de declaracions institucionals fetes pel Consell des del 2006 introduint una paraula clau del títol o tema d'interés.

 

Font: Oficina del Secretariat del Consell
Data de creació: març 2019
Periodicitat: cada vegada que es produïsca una modificació
Data d'actualització: d'acord amb l'última declaració publicada
Fonament: art. 37.2 del Decret 105/2017, de 28 de juliol, del Consell, de desplegament de la Llei 2/2015, de 2 d'abril (DOGV núm. 8118, de 01.09.2017)

« Ves enrere

Declaració institucional de suport a la proposta de democratitzar l'accés a la prevenció i el tractament de la COVID-19 a tot el món

Declaració institucional de suport a la proposta de democratitzar l'accés a la prevenció i el tractament de la COVID-19 a tot el món

Órgan: Consell

Data: 26/02/2021
Localitat: VALÈNCIA

Temes: salut pública; cooperació al desenvolupament; sanitat; covid-19 ;


Text:

Declaració institucional de suport a la proposta de democratitzar l'accés a la prevenció i el tractament de la COVID-19 a tot el món:

 

El 17/02/2021 la Comissió Mixta d'Atenció i Acolliment a Persones Refugiades i Desplaçades entre la Generalitat i les entitats del tercer sector especialitzades en migració, asil i drets humans va aprovar donar suport a la proposta d'Amnistia Internacional de sumar-se a la campanya, recolçada per aquesta organització, a més d'altres col·lectius i ONG, sobre l'exempció de les disposicions de l'Acord sobre els Aspectes dels Drets de Propietat Intel·lectual relacionats amb el Comerç (ADPIC) per a la prevenció, la contenció i el tractament de la COVID-19 en la reunió del Consell General de l'Organització Mundial del Comerç que se celebrarà els dies 10 i 11 de març de 2021.

 

El Consell amb aquesta declaració institucional busca incidir en el sentiment majoritari de la societat valenciana que durant els llargs mesos d'aquesta pandèmia ha defensat que d'aquesta situació havíem de sortir millors persones i amb una societat més cohesionada i justa. Sens dubte, res d'això serà possible si, com denunciava el director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), sumant-se a aquesta iniciativa de la mà d'un grup de persones expertes independents de les Nacions Unides, "L'egoisme d'uns pocs països respecte a les vacunes és contraproduent i perjudicial per al conjunt de la humanitat". Perquè, com bé explica la mateixa OMS, a part de la perspectiva dels drets humans que cal salvaguardar, com solució enfront de la crisi de salut pública que estem vivint, la pandèmia ha de contindre's i tractar-se en tot el planeta.

 

Afortunadament, en un temps rècord, des de la mirada tant científica com històrica, hem aconseguit disposar de diferents vacunes per a fer front al coronavirus SARS-CoV-2. No obstant això, l'actual escassetat mundial de vacunes i la falta d'agència pública mundial que puga donar resposta ha impulsat diferents acords bilaterals entre els països rics i la indústria privada farmacèutica per a la compra anticipada de milers de milions de dosis de les vacunes per a la seua població, excloent d'aquesta resposta desigual a la població dels països empobrits.

 

L'escassetat també es veu agreujada per les proteccions a la propietat intel·lectual que limiten la fabricació i subministrament de les vacunes. Contràriament al que afirmen alguns estats, com denuncia Amnistia Internacional, l'actual règim de propietat intel·lectual no ha aconseguit proporcionar els productes COVID-19 en quantitats suficients als qui més ho necessiten en el moment oportú. Molt més en un context d'emergència sanitària, els contrapesos existents de flexibilitat no són suficients ni àgils, com ja denúncia la comunitat científica, doncs requereix aplicar-se cas per cas i abasta només diferents aspectes de la propietat intel·lectual, com les patents, els drets d'autor, disseny industrial o la informació no divulgades.

 

Per tot això, el Consell:

Insta al govern d'Espanya perquè done suport a la proposta d'una exempció de determinades disposicions de l'Acord sobre els ADPIC (Aspectes dels Drets de Propietat Intel·lectual relacionats amb el Comerç) per a la prevenció, la contenció i el tractament de la COVID-19 en la propera reunió de l'Organització Mundial del Comerç.