Visualització de contingut web

Declaracions Institucionals

Ací pot consultar les últimes declaracions institucionals del Consell. També pot utilitzar el cercador de declaracions institucionals fetes pel Consell des del 2006 introduint una paraula clau del títol o tema d'interés.

 

Font: Oficina del Secretariat del Consell
Data de creació: març 2019
Periodicitat: cada vegada que es produïsca una modificació
Data d'actualització: d'acord amb l'última declaració publicada
Fonament: art. 37.2 del Decret 105/2017, de 28 de juliol, del Consell, de desplegament de la Llei 2/2015, de 2 d'abril (DOGV núm. 8118, de 01.09.2017)

« Ves enrere

Declaració institucional amb ocasió del Dia Mundial del Medi Ambient

Declaració institucional amb ocasió del Dia Mundial del Medi Ambient

Órgan: Consell

Data: 05/06/2020
Localitat: VALÈNCIA

Temes: medi ambient ;


Text:

Declaració institucional amb ocasió del Dia Mundial del Medi Ambient

 

 

Enguany el Dia Mundial del Medi Ambient arriba en un moment marcat per les conseqüències d'una pandèmia global que ens ha sumit en una crisi sobtada de la qual encara continuem quantificant els danys. L'emergència sanitària del coronavirus i les seues conseqüències devastadores ens han obligat a implantar mesures radicals per a frenar l'expansió del virus i evitar el contagi. A adaptar-nos de manera flexible a les exigències davant un desafiament sobtat i desconegut que s'ha emportat milers de vida per davant.

 

La desescalada actual, no obstant això, amb la qual a poc a poc caminem cap a la recuperació, ens mostra l'eficàcia de l'acció col·lectiva. Una actitud conjunta que hem d'activar ara per a fer front a una altra emergència inajornable com la del canvi climàtic.

 

La pandèmia ha deixat patent el caràcter prioritari de preservar la nostra salut. Una conclusió irrefutable que ens porta a reflexionar sobre la nostra responsabilitat en la crisi climàtica, que també amenaça la nostra salut i la nostra esperança de vida, i que requereix de passos endavant per a emprendre una transició ecològica justa.

 

La recuperació no pot cenyir-se a un respir que ens retorne al punt de partida, sinó que ha de prendre's com a línia de sortida per a un canvi de model inclusiu, per a una revolució per la sostenibilitat, en la qual els principis de solidaritat ens han de guiar i acompanyar per a no deixar a ningú fora.

 

Igual que el canvi climàtic és un fet comprovat de manera científica, la font d'oportunitat que ens ofereix la transició ecològica disposa de càlculs que quantifiquen els seus efectes positius. Més enllà de la protecció del medi ambient i l'ús racional dels recursos, la transformació incideix sobre l'activitat econòmica i la creació de noves ocupacions directament relacionades amb el territori en el qual es creen i, per tant, difícilment deslocalitzables.

 

El territori de la Comunitat Valenciana és especialment vulnerable als efectes del canvi climàtic, encara que també disposa d'un ampli marge d'adaptació. L'esborrany de la Llei valenciana de canvi climàtic i transició ecològica es refereix al salt de qualitat en matèria d'aprofitament energètic net i democràtic per a, amb l'impuls necessari, aconseguir l'objectiu europeu de neutralitat l'any 2050.

 

El lema del Dia Mundial del Medi Ambient és "L'Hora de la Natura". El moment és ara. Comptem amb l'evidència científica, disposem del desenvolupament tecnològic i ens trobem davant un impuls normatiu que evidencia la conjunció de les polítiques europea, estatal i també de l'autonòmica i local amb una Llei valenciana que continua la seua fase de tramitació.

 

Després del reconeixement de l'alarma amb la Declaració de l'Emergència Climàtica, que el Consell va assumir el mes de setembre passat, vam viure un debat per part de les institucions i governs per a posar les bases d'una reconstrucció que ha de fonamentar-se sobre principis resilients, elàstics i socialment justos.

 

L'estratègia europea i les inversions del European Green Deal han de perseguir no sols una injecció econòmica sinó un fons de recuperació sostenible, integrador i igualitari, que motive un nou model format per una ciutadania conscient i activament participativa, de forma tant independent com conjunta, com a agent del canvi.

 

Des de la Generalitat defensem que la recuperació sostenible ha de, a més, complir amb la perspectiva justa: que no reproduïsca les desigualtats entre persones adaptades al canvi climàtic o vulnerables als seus efectes. Si aspirem a construir una normalitat diferent, aquesta ha de revertir els desequilibris des de l'aliança del treball compartit i la voluntat del compromís comú per il·luminar un nou model sòlid capaç, no sols de sobreposar-se a l'emergència sinó de superar-la des de criteris justos, ecològics, respectuosos i sostenibles.