Visualització de contingut web

Declaracions Institucionals

Ací pot consultar les últimes declaracions institucionals del Consell. També pot utilitzar el cercador de declaracions institucionals fetes pel Consell des del 2006 introduint una paraula clau del títol o tema d'interés.

 

Font: Oficina del Secretariat del Consell
Data de creació: març 2019
Periodicitat: cada vegada que es produïsca una modificació
Data d'actualització: d'acord amb l'última declaració publicada
Fonament: art. 37.2 del Decret 105/2017, de 28 de juliol, del Consell, de desplegament de la Llei 2/2015, de 2 d'abril (DOGV núm. 8118, de 01.09.2017)

« Ves enrere

Declaració institucional amb motiu del dia internacional del poble gitano.

Declaració institucional amb motiu del dia internacional del poble gitano.

Órgan: Consell

Data: 05/04/2019
Localitat: VALÈNCIA

Temes: Poble gitano; igualtat ;


Text:

 

Amb motiu del Dia Internacional del Poble Gitano, el Consell vol manifestar públicament el seu suport i reconeixement a la comunitat gitana de la Comunitat Valenciana, i expressar, al mateix temps, el seu compromís amb aquesta important comunitat de ciutadanes i ciutadans que, des d'una identitat cultural pròpia i singular, constitueixen una part inseparable de la societat valenciana almenys des de 1460 que existeixen certeses de la seua arribada al territori valencià.

El 8 d'abril de 1971 es va celebrar a Londres el Primer congrés mundial gitano. El principal objectiu d'aquell congrés era reivindicar la memòria de les víctimes del Samudaripen, genocidi antigitano perpetrat pel règim nazi i alhora es va aprovar la bandera gitana (una banda blava en la part de dalt i una altra banda verda en la part de baix simbolitzant el cel i la terra i en el centre una roda) i l'himne internacional gitano "Gelem, gelem".

Durant cinc segles la població gitana ha estat perseguida al nostre país, no aconseguint la plena ciutadania legal fins a la Constitució de 1978. La situació actual ha millorat bastant des d'aquell moment. Malgrat que s'han aconseguit avanços molt importants en les últimes dècades, encara queda un llarg camí que recórrer, en el qual és imprescindible garantir el dret a la igualtat i ser ferms contra la discriminació i l'antigitanisme.

El 8 d'abril ha de ser un dia de celebració, de reconeixement, però també de reparació. Per això, des del Consell assumim la nostra responsabilitat i ens comprometem amb l'Estratègia valenciana per a la igualtat i la inclusió del poble gitano 2018-2023, a través de la qual estem desenvolupant actuacions per a reduir la desigualtat que afecta a les persones gitanes, especialment en l'àmbit educatiu, tan important per a la igualtat d'oportunitats de les futures generacions.

Volem posar en valor l'aportació cultural, econòmica i social de la comunitat gitana, la seua contribució al desenvolupament de la nostra societat, i l'existència de persones referents que formen part de la història compartida. D'aquesta manera busquem combatre la imatge social negativa i estereotipada de la comunitat gitana, tan arrelada en la nostra societat, visibilitzant la pluralitat i diversitat existent,  la participació activa de gitanos i de gitanes en tots els àmbits i espais de la nostra societat.

Volem construir una societat digna, justa i basada en la igualtat i comptem amb les milers de persones gitanes valencianes. El Dia internacional del poble gitano és una bona ocasió per a visibilitzar a la comunitat gitana i comprometre'ns per a caminar cap a la seua plena ciutadania. Des del Consell celebrem aquest dia al costat dels nostres conciutadans gitanos i conciutadanes gitanes, i demanem al conjunt de la societat valenciana que se sume a aquesta commemoració.

Sastipen thaj Mestipen (Salut i llibertat!)