Visualització de contingut web
GVA Confia. Registre d'Algoritmes de la Generalitat Valenciana
El Registre d'Algoritmes de la Generalitat Valenciana és una aplicació informàtica en la qual es registren diferents característiques d'un sistema informàtic que continga intel·ligència artificial o que, sense contindre-la, influïsca en la presa de decisions públiques o en l'esfera jurídica de la ciutadania. És a dir, no arreplega tots els sistemes algorítmics implantats en l'Administració, sinó aquells que per la seua rellevància puga afectar d'alguna forma a esferes sensibles dels drets i llibertats.
GVAconfIA ha sigut seleccionada com a candidatura finalista en la categoria Bon Govern dels
Premis NovaGob Excel.lència 2025.
- Què és un sistema algorítmic o d'Intel·ligència Artificial?
• Per a què servix el registre d'algorismes?
El Registre d'Algoritmes servix com a base de dades per a l'Administració de la Generalitat. És alguna cosa així com un inventari de sistemes que es troben implantats en l'Administració. El seu propòsit és centralitzar informació que d'una altra forma estaria dispersa. La informació que conté abasta des de característiques del disseny i funcionament del sistema, avaluació del risc, ús de dades de caràcter personal, característiques de qualitat, etc.
A més, esta ferramenta facilita que tota la informació disponible puga ser consultada per la ciutadania, d'acord amb criteris d'explicabilitat i comunicació clara, a través de Gva Oberta-Portal de Transparència de la Generalitat.
• Per què és necessari un Registre d'Algorismes?
Actualment ens trobem en un procés d'automatització de processos administratius i introducció de la IA en les Administracions Públiques. Encara que en algunes àrees de l'administració es tracta d'una pràctica consolidada, la revolució tecnològica que estem vivint va impregnant més capes i espais de l'administració. A més, a causa de recents avanços i millores tècniques, els sistemes algorítmics i d'intel·ligència artificial són capaces d'analitzar grans quantitats de dades i fins i tot de realitzar prediccions. No obstant això, estes noves capacitats estan basades en sistemes complexos que dificulten la traçabilitat de les seues decisions pel que també se'ls coneix com a "algoritmes opacs" o "de caixa negra".
L'Administració de la Generalitat ha de prestar els seus servicis i assignar els seus recursos de manera efectiva i eficient, però també ha de ser transparent i rendir comptes de les seues actuacions. Per això, és necessari informar la ciutadania de quins sistemes algorítmics o d'IA s'estan usant i quins poden tindre influència en la presa de decisions públiques o en l'esfera jurídica de la ciutadania. Este exercici de transparència reforça la confiança de la ciutadania en la institució i en l'ús d'estes tecnologies.
D'esta manera, creant este registre de sistemes algorítmics o d'intel·ligència artificial, se simplifiquen i es pot donar un millor compliment de les tasques de control i supervisió, així com de la rendició de comptes.
• Quina informació es pot trobar sobre algorismes i sistemes d'IA?
El registre compta amb informació pròpia del sistema (nom comercial, empresa distribuïdora, etc.), però també inclou informació descriptiva perquè siga més accessible per a la ciutadania sense coneixements tècnics. Les àrees més rellevants d'informació són: descripció de la seua finalitat i lògica, avaluació del risc i protecció de dades de caràcter personal.
En el Portal de Transparència es mostra la informació que s'ha considerat més rellevant, però estos camps poden ser ampliats de manera individual a través d'una sol·licitud d'accés a la informació pública.
Exemples d'algoritmes
Acceso al buscador de algoritmos
Marc estratègic i polític
- Línies d'acció estratègica de Transparència, Participació i Qualitat Democràtica 2023-2027. Comunitat Valenciana. Línia Estratègica 8.Enfortir la transparència i la supervisió en els sistemes algorítmics i d'intel·ligència artificial
- V Plan de gobierno abierto de España 2024-2028. Línea de acción 3. Integridad y rendición de cuentas
- Carta de Derechos Digitales. Gobierno de España
Normativa aplicable
- Llei 6/2024, de 5 de desembre, de la Generalitat, de simplificació administrativa. Article 43.4 (DOGV núm. 10001, de 09.12.2024)
- Llei 1/2022, de 13 d'abril, de la Generalitat, de Transparència i Bon Govern de la Comunitat Valenciana. Article 16.1.l) (DOGV núm. 9323 de 22.04.2022)
- Decret 54/2025, de 15 d'abril, del Consell de simplificació administrativa i transformació digital. Article 41.7 (DOGV núm.10092, de 22.04.2025)
- Reglamento (UE) 2024/1689 del Parlamento Europeo y del Consejo, de 13 de junio de 2024, por el que se establecen normas armonizadas en materia de inteligencia artificial y por el que se modifican los Reglamentos (CE) n.° 300/2008, (UE) n.° 167/2013, (UE) n.° 168/2013, (UE) 2018/858, (UE) 2018/1139 y (UE) 2019/2144 y las Directivas 2014/90/UE, (UE) 2016/797 y (UE) 2020/1828 (Reglamento de Inteligencia Artificial) (Texto pertinente a efectos del EEE)
- Reglamento (UE) 2016/679 del Parlamento Europeo y del Consejo, de 27 de abril de 2016, relativo a la protección de las personas físicas en lo que respecta al tratamiento de datos personales y a la libre circulación de estos datos y por el que se deroga la Directiva 95/46/CE (Reglamento general de protección de datos) (Texto pertinente a efectos del EEE)
Publicacions i recursos pràctics
- Jornada on line 'Guía práctica pra abrir los algoritmos públicos'. 10-16 juny 2024. Organitzada per l'Observatori Valencià de Dades Obertes i Transparència (Universitat Politècnica de València)
- Guía práctica ¿Cómo abrir los algoritmos públicos? Recomendaciones para la implantación de registros de algoritmos públicos. Publicada la versió 1.0 en juny 2024 per l'Observatori de Transparència i Dades Obertes de la Universitat Politècnica de València (UPV) amb la Cátedra PAGODA Universitat de València, Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local.
- Algoritmos abiertos y que no discriminen en el sector público (Lorenzo Cotino Huerso, Jorge Cstellanos Claramunt, eds.)
- Cotino Hueso, L., Castellanos Claramunt, J. (ed.). Transparencia y explicabilidad de la Inteligencia Artificial. Valencia: Tirant lo Blanch, 2022
- Informe de l'Advocacia General de la Generalitat sobre la interpretació que s'ha de fer sobre la impugnació de sistemes algorítmics
- Directrices éticas para una IA fiable. Comisión Europea, Grupo independiente de expertos de alto nivel sobre inteligencia artificial, 2018
pie_pagina_CONFIA
Font: Òrgan competent en matèria de transparència
Data d'actualització: Maig 2025
Data de creació: Maig 2025
Fonament jurídic:
- art. 16.1.l) de la Llei 1/2022, de 13 d'abril, de la Generalitat, de Transparència i Bon Govern de la Comunitat Valenciana (DOGV núm. 9223, de 22.04.2022)
- art. 43.3 de la Llei 6/2024, de 5 de desembre, de la Generalitat, de simplificació administrativa (DOGV núm. 10001, de 09.12.2024)