Visor de contenido web

Declaraciones Institucionales

Aquí puede consultar las últimas declaraciones institucionales del Consell. También puede utilizar el buscador de declaraciones institucionales hechas por el Consell desde el 2006 introduciendo una palabra clave del título o tema de interés.

« Atrás

Declaració institucional sobre els drets de les dones al món

Declaració institucional sobre els drets de les dones al món

Órgano: Consell

Fecha: 12/04/2019
Localidad: VALÈNCIA

Temas: Drets humans; dones: igualtat ;


Texto:

La lluita per la igualtat de gènere és una qüestió de drets humans. És la base de societats democràtiques i el bon govern i la pedra angular del desenvolupament sostenible inclusiu.

Nacions Unides va fixar a la Declaració de Beijing de 1995, ratificada en el 2015, un Pla d'acció per a la construcció d'un món en el qual totes les dones i xiquetes puguen exercir les seues llibertats i opcions. Posteriorment ha fixat l'objectiu 5é, «Aconseguir la igualtat entre gèneres i apoderar a les dones i xiquetes, com un dels 17 objectius per al desenvolupament sostenible del planeta.

La Unió Europea, dintre del Pla per la igualtat de gènere i potenciació de les dones, treballa en el pla d'acció: Transformar la vida de les xiquetes i les dones a través de les relacions externes. En el seu eix 3er, Reforçar la veu i la participació de les nenes i les dones, afirma que "La participació i la veu de les xiquetes i les dones a tots els nivells de la societat són essencials per aconseguir societats justes i inclusives".

 A més, adverteix del paper fonamental i del risc que corren les lideresses i defensores i dels drets humans arreu del món.

El Consell no viu aïllat del món exterior, un món globalitzat que ens interpel·la com a ciutadanes i ciutadans per què actuem i defensem els drets de les persones.

És per això que darrere de la condemna sense precedents de 33 anys de presó i 148 fuetades, a l'advocada defensora dels drets humans de les dones Nasrin Sotoudeh, el Consell es situa amb les organitzacions mundials de defensa dels drets humans i insta a l'Estat espanyol i a la comunitat mundial que exigisquen la seua llibertat de immediatament i sense condicions, ja que és presa de consciència, reclosa únicament pel seu treball pacífic pels drets humans.

Així mateix instem al govern iranià a deixar de criminalitzar la feina de qui defensa els drets de les dones, incloses les persones que protesten pacíficament contra l'ús forçós del hijab, i a abolir la legislació relativa a ús forçós del hijab, per ser una norma que atempta contra la llibertat de les dones i les xiquetes.

Instem al govern espanyol i a la Unió Europea a revisar els acords amb les nacions que atempten contra les dones i els seus drets per què no queden impunes. Fem extensiva aquesta declaració a totes les discriminacions ja siguen de privació de llibertat, com de repressió, tortura i assassinat cap a les dones que defensen els seus drets i els de la terra. Recordem els assassinats de Berta Càceres, Marielle Franco i tantes altres, que no queden impunes.

Per últim, instem al govern saudí a l'alliberament de les activistes pels drets humans: Samar Badawi, Nassima al Sada, Loujain a Hathoul, Iman al Nafjan i Aziza al Yousef, actualment empresonades sense cap acusació oficial.

Amb aquesta declaració, el Consell es suma a la condemna de qualsevol repressió o violència cap a les dones del món, instant als governs a protegir les persones que defensen els drets humans i en especial les dones perquè puguen assolir la ciutadania de ple dret.

Pie de página

Fuente: Oficina del Secretariado del Consell
Fecha de creación: marzo 2019
Periodicidad: cada vez que se produzca una declaración
Fecha de actualización: de acuerdo con la última declaración publicada
Fundamento: art. 37.2 del Decreto 105/2017, de 28 de julio, del Consell, de desarrollo de la Ley 2/2015, de 2 de abril (DOGV núm. 8118, de 01.09.2017)