Visor de contenido web

Declaraciones Institucionales

Aquí puede consultar las últimas declaraciones institucionales del Consell. También puede utilizar el buscador de declaraciones institucionales hechas por el Consell desde el 2006 introduciendo una palabra clave del título o tema de interés.

« Atrás

Declaració institucional amb motiu del dia internacional del poble gitano.

Declaració institucional amb motiu del dia internacional del poble gitano.

Órgano: Consell

Fecha: 05/04/2019
Localidad: VALÈNCIA

Temas: Poble gitano; igualtat ;


Texto:

 

Amb motiu del Dia Internacional del Poble Gitano, el Consell vol manifestar públicament el seu suport i reconeixement a la comunitat gitana de la Comunitat Valenciana, i expressar, al mateix temps, el seu compromís amb aquesta important comunitat de ciutadanes i ciutadans que, des d'una identitat cultural pròpia i singular, constitueixen una part inseparable de la societat valenciana almenys des de 1460 que existeixen certeses de la seua arribada al territori valencià.

El 8 d'abril de 1971 es va celebrar a Londres el Primer congrés mundial gitano. El principal objectiu d'aquell congrés era reivindicar la memòria de les víctimes del Samudaripen, genocidi antigitano perpetrat pel règim nazi i alhora es va aprovar la bandera gitana (una banda blava en la part de dalt i una altra banda verda en la part de baix simbolitzant el cel i la terra i en el centre una roda) i l'himne internacional gitano "Gelem, gelem".

Durant cinc segles la població gitana ha estat perseguida al nostre país, no aconseguint la plena ciutadania legal fins a la Constitució de 1978. La situació actual ha millorat bastant des d'aquell moment. Malgrat que s'han aconseguit avanços molt importants en les últimes dècades, encara queda un llarg camí que recórrer, en el qual és imprescindible garantir el dret a la igualtat i ser ferms contra la discriminació i l'antigitanisme.

El 8 d'abril ha de ser un dia de celebració, de reconeixement, però també de reparació. Per això, des del Consell assumim la nostra responsabilitat i ens comprometem amb l'Estratègia valenciana per a la igualtat i la inclusió del poble gitano 2018-2023, a través de la qual estem desenvolupant actuacions per a reduir la desigualtat que afecta a les persones gitanes, especialment en l'àmbit educatiu, tan important per a la igualtat d'oportunitats de les futures generacions.

Volem posar en valor l'aportació cultural, econòmica i social de la comunitat gitana, la seua contribució al desenvolupament de la nostra societat, i l'existència de persones referents que formen part de la història compartida. D'aquesta manera busquem combatre la imatge social negativa i estereotipada de la comunitat gitana, tan arrelada en la nostra societat, visibilitzant la pluralitat i diversitat existent,  la participació activa de gitanos i de gitanes en tots els àmbits i espais de la nostra societat.

Volem construir una societat digna, justa i basada en la igualtat i comptem amb les milers de persones gitanes valencianes. El Dia internacional del poble gitano és una bona ocasió per a visibilitzar a la comunitat gitana i comprometre'ns per a caminar cap a la seua plena ciutadania. Des del Consell celebrem aquest dia al costat dels nostres conciutadans gitanos i conciutadanes gitanes, i demanem al conjunt de la societat valenciana que se sume a aquesta commemoració.

Sastipen thaj Mestipen (Salut i llibertat!)

 

Pie de página

Fuente: Oficina del Secretariado del Consell
Fecha de creación: marzo 2019
Periodicidad: cada vez que se produzca una declaración
Fecha de actualización: de acuerdo con la última declaración publicada
Fundamento: art. 37.2 del Decreto 105/2017, de 28 de julio, del Consell, de desarrollo de la Ley 2/2015, de 2 de abril (DOGV núm. 8118, de 01.09.2017)