Visualització de contingut web

Declaracions Institucionals

Ací pot consultar les últimes declaracions institucionals del Consell. També pot utilitzar el cercador de declaracions institucionals fetes pel Consell des del 2006 introduint una paraula clau del títol o tema d'interés.

« Ves enrere

Declaració Institucional del Consell per un nou Pacte valencià contra la violència de gènere i masclista

Declaració Institucional del Consell per un nou Pacte valencià contra la violència de gènere i masclista

Órgan: Consell

Data: 19/09/2022
Localitat: Castell de Cabres

Temes:


Text:

Declaració Institucional del Consell per un nou Pacte valencià contra la violència de gènere i masclista

El 10 de març de 2017 el Consell va adoptar un acord per tal d'arribar a un Pacte valencià contra la violència de gènere i masclista, que perseguia com a objectius principals els següents:

1. Promoció d'un pacte polític, social, cultural, cívic i econòmic basat en la cohesió i la unitat per traure la lluita contra la violència de gènere i masclista de la confrontació partidista i la polarització política.

2. Trencar els murs que invisibilitzen la violència de gènere i masclista com un fenomen privat i domèstic per a socialitzar-ho com un conflicte polític i social que ens interpel·la a totes i tots com a societat.

3. Garantir una societat lliure i segura de violència de gènere i masclista que permeta denunciar col·lectivament i individualment en un marc de protecció i vida independent.

4. Feminitzar la societat, amb valors tradicionalment associats a les dones, per aconseguir l'equilibri entre l'esfera pública i privada, reproductiva i productiva, la raó i les emocions com a base de relacions saludables i igualitàries entre dones i homes.

5. Coordinar el treball en xarxa i amb perspectiva de gènere de totes les administracions públiques i agents implicats en el procés integral i inclusiu de sensibilització, prevenció, detecció, intervenció i protecció de les dones víctimes de violència de gènere i masclista i els seus fills i filles.

6. Garantir la dotació pressupostària estable per poder desenvolupar i implementar els objectius anteriorment esmentats.

Sobre la base de l'Informe sobre l'atenció i protecció a les dones víctimes de violència de gènere en la Comunitat Valenciana, del Síndic de Greuges, i l'Informe de la Subcomissió especial d'estudi respecte a la realització d'un treball integral per a l'erradicació de les violències de gènere a la Comunitat Valenciana, de Les Corts, i fruit del treball de representants de partits polítics, d'agents econòmics i socials, de les universitats públiques, d'associacions de dones, feministes i professionals, de col·lectius de dones supervivents, d'entitats del tercer sector d'acció social, dels mitjans de comunicació, de forces i cossos de seguretat i de policia, de l'administració de Justícia i de les administracions públiques valencianes, el 18 de setembre de 2017 es feia realitat el Pacte valencià contra la violència de gènere i masclista.

Este pacte, subscrit inicialment per 63 representants de diferents institucions i entitats, va aconseguir ser signat a través de la pàgina web Suma't al Pacte per 1.097 entitats i 12.522 persones, i es va materialitzar en un document estructurat en 5 eixos, 21 objectius i 298 mesures concretes, a desenvolupar en els següents 5 anys, amb l'objectiu de combatre i erradicar tota mena de violència contra les dones i construir una societat basada en la igualtat, la cultura del respecte i la no-violència.

El desplegament de les mesures del Pacte valencià contra la violència de gènere i masclista arriba enguany a la seua fi i la seua avaluació ha de servir per valorar els encerts i les dificultats, els avanços realitzats i les qüestions pendents, i extraure'n les conclusions i els aprenentatges oportuns per tal d'avançar en la lluita contra la violència sobre les dones i per a la seua erradicació.

Així mateix, en els cincs anys transcorreguts des de la signatura del pacte, la societat s'ha transformat, com també ho ha fet el panorama polític i socioeconòmic, tant a casa nostra com al món, exigint una profunda reflexió al voltant de la pervivència i permanència del masclisme i el patriarcat a la nostra societat i les seues expressions

més cruels i intolerables, les agressions i els assassinats de dones i inclús dels seus fills i filles.

Segons dades del Ministeri d'Igualtat, des de 2003 hi ha hagut 137 dones assassinades per violència de gènere en la Comunitat Valenciana. En 2022 hem hagut de patir l'assassinat d'una dona i d'un xiquet, víctimes tots dos de violència de gènere.

Les concentracions de silenci, institucionals i cíviques, després de la confirmació de cada assassinat per violència de gènere, són una manifestació, amarga però ferma, de la voluntat de tota la societat valenciana d'enviar un missatge contundent de rebuig, condemna i oposició total front a aquestes manifestacions criminals del terrorisme masclista.

Hem patit també una crisi sanitària mundial a causa de la Covid-19, una pandèmia amb importants repercussions socials, laborals i econòmiques, que encara arrosseguem, com ara l'augment de l'escletxa de gènere en les cures i al mercat laboral o la feminització de l'empobriment. Recordem també que, en març del 2020, en els moments més durs del confinament, es va produir un augment significatiu de les trucades al telèfon d'atenció a les dones víctimes de la violència masclista.

També enguany, el Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere, ratificat en desembre del 2017 pels diferents grups parlamentaris, les comunitats autònomes i les entitats locals representades en la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), ha arribat també a la seua fi i està també pendent de la seua necessària renovació.

A més, la Llei orgànica 10/2022, de 6 de setembre, de Garantia Integral de la Llibertat Sexual, coneguda com la llei del "només sí és sí', publicada en el BOE aquest 7 de setembre de 2022 es configura com a una nova ferramenta normativa fonamental per a previndre i erradicar les violències sexuals i atendre de manera integral a les víctimes.

Cal pert tant, continuar treballar de debò, unides i units, amb el mateix esperit que va inspirar el Pacte valencià contra la violència de gènere i masclista, per garantir que totes les dones puguen gaudir les seues vides lliures de violències, perquè ens volem lliures i vives.

Per tot això, el Consell insta a tota la societat, institucions i forces polítiques valencianes a reeditar, ampliar i renovar el Pacte valencià contra la violència de gènere i masclista, amb un nou compromís institucional, polític, social, econòmic, cultural i cívic per l'erradicació de tota mena de violència contra les dones i garantir que puguen gaudir les seues vides de manera lliure i plena, per això, encomana a la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Incusives iniciar els treballs per afiançar aquest compromís amb un nou Pacte Valencià contra la violència de gènere i masclista

 

Peu de pàgina

Font: Oficina del Secretariat del Consell
Data de creació: març 2019
Periodicitat: cada vegada que es produïsca una declaració
Data d'actualització: d'acord amb l'última declaració publicada
Fonament: art. 37.2 del Decret 105/2017, de 28 de juliol, del Consell, de desplegament de la Llei 2/2015, de 2 d'abril (DOGV núm. 8118, de 01.09.2017)