Visualització de contingut web

Declaracions Institucionals

Ací pot consultar les últimes declaracions institucionals del Consell. També pot utilitzar el cercador de declaracions institucionals fetes pel Consell des del 2006 introduint una paraula clau del títol o tema d'interés.

« Ves enrere

Declaració de principis de suport al desentrollament de la societat de la informació i el coneixement

Declaració de principis de suport al desentrollament de la societat de la informació i el coneixement

Órgan: Consell

Data: 12/05/2006
Localitat: VALÈNCIA

Temes: Internet, societat de la informació; societat del coneixement ;


Text:

            EL POBLE VALENCIÀ, a través de les institucions del seu autogovern, encarnades en la GENERALITAT, en el Dia Internacional d'Internet, de la Societat de la Informació i de les Telecomunicacions,

            RESPONSABLE en plena solidaritat amb la resta dels pobles de la Terra, per a aconseguir que la igualtat, la llibertat i la justícia no siguen només principis sinó realitats, tant en l'àmbit personal, com el social, el col·lectiu i l'universal.

            CONSCIENT de la rellevància que les tecnologies de la informació i la comunicació i que els avanços tecnològics i científics revestixen en el món actual, com a factor i instrument insubstituïble per al progrés social i el desenrotllament personal i individual amb caràcter universal.

            CONSIDERANT que les modernes tecnologies poden contribuir decisivament en el moment present, com en cap altre anterior, a construir per a totes i cada una de les persones un món pacífic, just i lliure, ja que afavorix la comunicació entre totes estes, i la generació i compartició dels coneixements, cultures i sensibilitats.

            COMPROMÉS amb la nova era tecnològica i del coneixement que il·lumina el segle XXI, tal com ha deixat reflectit en la seua norma institucional bàsica, l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana en reconéixer per a tots els ciutadans i totes les ciutadanes el dret fonamental al coneixement, entés com un dret igual per a tots d'accedir a la cultura i al saber a través de les oportunitats que oferixen les modernes tecnologies de la informació i la comunicació, i, singularment, d'Internet.

            RESPECTUÓS amb la seua tradició de poble emprenedor i dinàmic, obert, inquiet i il·lusionat, plenament acollidor amb les persones i les cultures, alhora que és zelós de la seua pròpia cultura i de les seues tradicions.

            Des de la LLEIALTAT amb la seua història, la RESPONSABILITAT amb el seu present i EL COMPROMÍS amb les generacions futures, DESITJA MANIFESTAR SOLEMNEMENT el seu suport al desenrotllament de la societat de la informació i del coneixement segons els principis següents:

1. CONSOLIDAR UNA SOCIETAT DE LA INFORMACIÓ I DEL CONEIXEMENT PLENAMENT LLIURE I ACCESSIBLE PER A TOTS

            La societat de la informació i del coneixement se sustenta sobre el dret fonamental a la llibertat de comunicació i d'expressió, arreplegat en l'article 19 de la Declaració Universal de Drets Humans i en l'article 20 de la Constitució Espanyola.

            Les modernes tecnologies de la informació i la comunicació i, de manera especial, Internet, constituïxen instruments amb què garantir, dinamitzar i estendre els dits drets fonamentals per a tots, sense cap exclusió per raó de circumstància o condició social o personal i amb plena igualtat d'accés en qualitat, amb promoció de la llibertat de pensament, expressió, comunicació i creació, que són la base de l'educació, el coneixement i la cultura, i el fonament de la pau social.

            En este sentit, el progrés de les societats se sustenta sobre el capital intel·lectual que generen les persones, els recursos humans, sense cap discriminació, perquè de tots i cada un d'estos es pot aprendre, perquè tots som mestres i aprenents al mateix temps. La societat del coneixement és la societat de l'aprenentatge, per la qual cosa les tecnologies de la informació i la comunicació, Internet, han d'estar accessibles per a tots, adaptades a cada una de les persones perquè puguen comunicar-se efectivament, perquè puguen expressar-se lliurement, perquè puguen aprendre i ensenyar, perquè entre tots podem avançar, ajudar-nos i, en definitiva, ser més lliures.

            La Generalitat, com a representant del poble valencià, manifesta el seu suport a les polítiques i a les accions de formació i capacitació en TIC, així com a totes aquelles mesures que eliminen qualsevol obstacle que impedisca o dificulte l'accés de qualsevol ciutadà o ciutadana a les modernes tecnologies. Perquè volem ciutadans que pensen i senten, que creguen i aprenguen, que ensenyen, que es comuniquen; volem ciutadans que es manifesten i s'expressen, sense temors, sense censures, que s'ajuden solidàriament i que compartisquen. Que compartisquen la major riquesa que els pot fer lliures: el seu coneixement, el seu saber. Perquè volem que totes les persones del món siguen més lliures.

            Per això, cada persona té dret a accedir lliurement i responsablement al coneixement a través d'una tecnologia amable i "humana", que li permeta relacionar-se efectivament i que li faça possible l'exercici de la facultat per a exigir els seus drets, exposar les seues demandes o interposar les seues reclamacions dels governs, les administracions, les institucions i les empreses, com a ciutadà i ciutadana, com a client, com a contribuent o elector, com a persona lliure.

            Per a això, les tecnologies, com a instruments al servici de les persones, han d'adaptar-se a estes, a cada persona, de tal manera que s'afavoriran i es preferiran les tecnologies i aplicacions que permeten la millor usabilitat i la major i més personalitzada accessibilitat, a més de garantir-se la seguretat davant de la privacitat, els drets fonamentals, així com la protecció de la infància, dels menors i dels col·lectius amb necessitats especials.

            Conscient dels riscos que acompanyen l'exercici lliure dels drets, és responsabilitat especial dels poders públics, i personal de cada ciutadà o ciutadana, promoure les condicions perquè aquell exercici conjumine sense censures prèvies l'accés al coneixement amb la prevenció i l'eliminació de les conductes i del fets delictius o infractors. Des de la Generalitat s'invertirà a oferir informació respecte d'això així com en la persecució i sanció dels fets que atempten contra els drets fonamentals de la ciutadania, especialment per a protegir els més desprotegits i necessitats, així com els drets de la creació intel·lectual, del coneixement.

2. CONSTRUIR UNA ADMINISTRACIÓ DEL CONEIXEMENT AL SERVICI DE LES PERSONES

            Les administracions i els poders públiques són instàncies representatives de la ciutadania i depositàries temporals del poder sobirà dels pobles. Les modernes tecnologies, Internet, són instruments que han de potenciar i facilitar la participació pública de les persones en els processos d'adopció de decisions, aprofundir i modernitzar el concepte de democràcia, per a aproximar els centres de poder i de decisió al poble, per a fer-los més eficients i d'acord amb la voluntat popular.

            Per a això, s'hauran de potenciar tots els canals de participació i comunicació amb les diferents instàncies públiques, modernitzar les infraestructures i els sistemes tecnològics i fomentar la intervenció ciutadana, tant en l'àmbit personal com d'organitzacions civils i socials, i configurar autèntiques xarxes de participació de la Comunitat.

3. POTENCIAR EL PATRIMONI I LA DIVERSITAT CULTURAL I LINGÜÍSTICA

            Les TIC, abans que la supremacia d'una cultura dominant sobre altres subjugades, el que produïxen és la impregnació cultural, un major coneixement de la diversitat i riquesa de les diferents regions i països, la preservació dels seus traços culturals, alhora que aprén unes altres maneres d'entendre la vida, de representar-la, de viure-la.

            Precisament, eixa multiculturalitat compartida, compresa i conviscuda, ha motivat i ha de fomentar la proliferació de les xarxes i els entorns virtuals i col·laboradors en xarxes, per a consolidar, gràcies a les TIC, una Unió Europea del coneixement, així com la cultura social del coneixement, del reconeixement entre tots.

            El poble valencià atresora un riquíssim patrimoni històric, cultural i lingüístic que l'identifica i l'individualitza com a comunitat privativa i nacionalitat històrica i amb una ferma voluntat de projecció en el futur. Per això, Internet és l'espai ideal per a consolidar la presència de la Comunitat Valenciana, de la seua societat i del seu patrimoni històric i cultural i per a potenciar la seua llengua pròpia, des del ple respecte i solidaritat amb la resta de les realitats culturals del seu entorn geogràfic.

4. INTERNET COM A FERRAMENT AL SERVICI DEL DESENROTLLAMENT EMPRESARIAL I DEL PROGRÉS ECONÒMIC SOSTENIBLE DE LA COMUNITAT VALENCIANA

            Ha de fomentar-se i incentivar-se l'accés de les empreses a Internet i a les modernes tecnologies de la informació i la comunicació perquè, a través del comerç i el negoci electrònics, s'arribe a una economia més dinàmica, competitiva i oberta, generadora de noves formes i "jaciments" d'ocupació, alhora que sostenible i solidària.

            Internet ha suposat una verdadera transformació en el lliure comerç, li ha donat un autèntic sentit a la llibertat d'empresa i, el que és més important, a la iniciativa personal, i ha fet, que, gràcies a l'esperit emprenedor de les persones, estes puguen oferir les seues mercaderies i productes al món sencer sense límits geogràfics, cronològics, ni d'un altre tipus.

            Internet i les modernes tecnologies de la informació i la comunicació són una eina fonamental per a la competitivitat empresarial i considerem el seu ús eficient com el valor afegit d'una societat desenrotllada i oberta al món que fa de la seua economia, una economia dinàmica i global basada en el desenrotllament sostenible d'esta, a través d'un teixit productiu que lidera la modernització i la innovació en totes les seues àrees. En definitiva, una economia social del coneixement.

            AÇÒ ÉS EL QUE EL POBLE VALENCIÀ, A TRAVÉS DE LES SEUES INSTITUCIONS REPRESENTATIVES D'AUTOGOVERN, DESITJA MANIFESTAR LA SEUA ADHESIÓ A LA CELEBRACIÓ DEL DIA INTERNACIONAL D'INTERNET, DE LA SOCIETAT DE LA INFORMACIÓ I DE LES TELECOMUNICACIONS».

Peu de pàgina

Font: Oficina del Secretariat del Consell
Data de creació: març 2019
Periodicitat: cada vegada que es produïsca una declaració
Data d'actualització: d'acord amb l'última declaració publicada
Fonament: art. 37.2 del Decret 105/2017, de 28 de juliol, del Consell, de desplegament de la Llei 2/2015, de 2 d'abril (DOGV núm. 8118, de 01.09.2017)